Guided tours

De Stichting Keramisch Museum Goedewaagen verzorgt op aanvraag rondleidingen. 

Stuur daarvoor een mail naar  mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl

Onder vermelding van: naam   / aantal bezoekers / datum

Vraag is om dit minstens een week van tevoren te doen en niet via de telefoon. In nader overleg wordt de datum door het stichtingsbestuur via de mail vastgelegd. De rondleidingen zijn uitsluitend door het vergrote museum. Sinds 2022 zijn wegens de werkdruk op het personeel namelijk geen rondleidingen door de fabrieksateliers meer mogelijk.

Het museum kent per 1juli 2024 een  arrangement voor rondleidingen overdag:

Het arrangement betreffende een twee-urige rondleiding voor groepen van minimaal 10 personen op de werkdagen van woensdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur of tussen12.30 en15.30 uur en in het weekend van 13 tot 15 uur:

De kosten zijn :

€ 12,00 per persoon inclusief 1 kop koffie of thee 

€ 14,75 per persoon inclusief 1 kop koffie of thee en gebak.

Voor elk arrangement geldt een eenmalige betaling van € 25 aan rondleidingkosten. 

Het is verder mogelijk om op e-mailafspraak rondleidingen te boeken voor groepen van minimaal 10 personen in de vooravond, in het weekend, buiten de openingsuren en op nationale feestdagen. De prijs bedraagt dan € 15,00 per persoon, inclusief koffie of thee. De meerprijs bedraagt € 25 voor de rondleiding kosten. Desgewenst kan voorafgaand of na afloop ook nog een verenigingsprogramma uitgevoerd worden.

Het verhaal voor de groepsrondleidingen wordt door de museummedewerkers nadrukkelijk opmaat aangeboden. Het is daarom van belang goed aan te geven waarom een rondleiding wordt aangevraagd. Gaat het om puur een gezellig dagje uit? Dan is er in het verhaal meer ruimte voor anekdotes over het vroegere aardewerk gebruik of de symboliek die aan het pijproken verbonden was. Datzelfde geldt voor achtergrondverhalen over de glasproductie in de 164-jarige glasgeschiedenis van de Drents-Groninger Veenkoloniën.

Voor ondernemers die meer geïnteresseerd blijken in de economische kant van de bedrijfsgeschiedenis van de tien Nederlandse fabrieken die in het huidige Goedewaagen-concern zijn opgegaan, staat dat aspect centraal. Met een productiegeschiedenis van meer dan 400 jaar voor de Goedewaagen-bedrijven kunnen de museummedewerkers een buitengewoon interessant verhaal aanbieden over de ontwikkeling van handgedraaid aardewerk, pijpen, sier-en gebruiksaardewerk, serviezen, tegels en tegeltableaus, mozaïeken, miniaturen, grote plastieken, maar ook over de glasproducten uit de regio.

Nauw samenwerkend met de enig overgebleven aardewerkfabriek die in de volle breedte nog alles in Nederland zelf produceert, koestert het Keramisch Museum Goedewaagen het erfgoed van vaderlandse, oud-ambachtelijke technieken en tegelijk de keramische vernieuwing die het Goedewaagen-concern ook als enige deed overleven. Gevestigd in het hart van de glasproductie in de Drents-Groninger Veenkoloniën wordt ook dat erfgoed belicht. Kortom, een belevenis van jewelste!