Keramisch Instituut W.H. van Norden

keramisch-instituut-w-h-van-norden

Het Keramisch Museum Goedewaagen is voor zijn doelstelling van wetenschappelijk onderzoek naar het gedecoreerde, industriële aardewerk van Nederland in de afgelopen 20 jaar een nauwe samenwerking aangegaan met verzamelaars en keramiekdocumentalisten in binnen- en buitenland. Zo werd een database aan foto’s en brondocumenten van inmiddels meer dan 150.000 digitale bestanden opgebouwd. Om deze collectie te ontsluiten in tentoonstellingen, boekpublicaties en begeleidende DVD’s heeft de museumstaf besloten om specifiek voor die wetenschappelijke missie een Keramisch Instituut op te richten dat vernoemd wordt naar Willem Hendrik van Norden (Amsterdam 1883 – Laren 1978), één van Nederlands belangrijkste keramisten van de 20e eeuw.

Van Norden werkte voor een groot aantal fabrieken, zoals De Distel, de Dordtsche Kunst Potterij (D.K.P.), de Eerste Steenwijker Kunst-Aardewerk Fabriek (E.S.K.A.F.) en Goedewaagen. Bovendien werkte hij met modellen van de HAGA uit Purmerend en de Amstelhoek uit Amsterdam.

Voor de diverse fabrieken werkte hij daarenboven in de meest uiteenlopende technieken, van serieel sieraardewerk tot experimentele unica, van tegel tot tegeltableau, van kleinplastiek tot monumentaal beeld en mozaïek. In zijn rijke keramische loopbaan van 1898 tot 1961 onderscheidde hij zich door een ongebreidelde experimenteerdrang, maar ook door een door veel ontwerpers geprezen vakmanschap om tweedimensionaal aangeleverde design te vertalen in een perfecte keramische uitvoering. Alle reden om de identiteit van het nieuwe instituut aan hem te koppelen.

Het Keramisch Instituut W.H. van Norden werkt op dit moment aan een veertiental projecten. Verzamelaars worden opgeroepen om bij het instituut via de mail relevante objecten en documentatie te melden. Vertrouwelijkheid is uiteraard gewaarborgd.