Schilderworkshop Keramisch Museum Goedewaagen

Ook in 2020 biedt de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen steeds op de eerste zaterdag van de maand in samenwerking met de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen haar oud-ambachtelijke schilderworkshops waarbij borden en tegels naar een 400 jaar oude techniek beschilderd worden. Voor zaterdag 7 maart is nog aanmelding mogelijk. De door medewerkers van het museum gegeven workshops duren van 13.30 tot 16.30 uur.

De deelnemers aan de workshop kunnen voor hun schildering kiezen uit door het museum voorgelegde reproducties van beroemde Nederlandse schilderijen. Of dat nu een olieverf van Rembrandt of Vincent van Gogh is. Het is overigens ook mogelijk om volstrekt vrij een schildering te maken of thuis een schildering voor te bereiden op het tegelformaat van 13 bij 13 cm. De all-in kosten bedragen € 39,50 per persoon; opgave bij mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl.

Voor de deelnemers die naar een beroemd schilderij willen werken zijn van meerdere reproducties, zogenaamde ponsieven beschikbaar.  Bij een ponsief of spons zijn op de lijnen van de voorstelling kleine gaatjes geprikt. Door die gaatjes worden met een zakje houtskool die lijnen op het biscuit, de eenmaal gebakken blanke drager van een bord of tegel, getamponeerd. Nadat deze lijnen met verf op de keramische drager zijn geschilderd, kan vrijuit binnen die die treklijnen de schildering op kleur of toon ingevuld worden. Dat kan in het Delfts Blauw en in het Delfts Bont.

Tot het arrangement behoort dat tegel- of bordbiscuit en schildermaterialen beschikbaar worden gesteld. Koffie of thee en een rondleiding door museum en fabrieksateliers worden eveneens verzorgd. Na afloop van de workshop verzorgt de fabriek het inbranden van de verven op het biscuit en daarna het glazuren en de definitieve stook. Na een week kan het perfect geglazuurde werk worden opgehaald. Toezending is op aanvrage ook mogelijk.

Workshops kunnen ook voor andere zaterdagen worden aangevraagd voor groepen van minimaal 4 personen. De workshops zijn al met succes georganiseerd te worden voor het personeel van ondernemingen en voor familie- en buurtgroepen, verenigingen en onderwijsinstellingen

Bij de schilderworkshop is een korte rondleiding door het museum inbegrepen, plus een kop koffie of thee met Groninger koek. Bij de schilderworkshop worden aardewerk en verfstoffen gratis beschikbaar gesteld. Een tweede mogelijkheid is dat het aardewerk met zogenaamde opglazuurverven beschilderd wordt en dat het door het museum op 750 graden Celcius wordt gestookt. In dit geval zijn er meerkosten voor het stoken en de eventuele verzending aan huis.

Museumlessen

Het Keramisch Museum Goedewaagen heeft inmiddels in nauwe samenwerking met de Gemeente Borger-Odoorn een groot aantal museumlessen ontwikkeld voor het onderwijs en voor verenigingen of groepen. Deze lessen zijn aan te vragen via het e-mailadres van het museum: mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl. Het is heel goed mogelijk om in samenwerking met onze educatieve dienst ook maatwerk af te leveren. Bovendien streeft het museum er naar om in het verlengde van de sinds januari 2012 te organiseren exposities van eigentijdse kunstenaars ook ontmoetingen in het museum met deze kunstenaars mogelijk te maken.

Goedewaagen Handgeschilderd bord

Het programma luidt:

  1.  Nouveau, Jugendstil, Nieuwe Kunst – cultureel erfgoed in Keramisch Museum Goedewaagen, lees meer »
    • Stadswandeling langs Groninger tegeltableaus uit Art Nouveau, Jugendstil, Nieuwe Kunst, lees meer »
  2. Art Déco, lees meer »
  3. Jaren 30 – Nieuwe Zakelijkheid en kunstexperimenten, lees meer »
  4. Jaren 50 gaan retro, lees meer »
  5. Research in de database van de Gouda Thesaurus in het museum, lees meer »
  6. Pottenbakkers – 400 jaar ambachtelijke vormgeving bij de Star-Goedewaagen, lees meer »
  7. Glasindustrie in Nieuw Buinen en Stadskanaal, lees meer »
  8. Versteende aarde, toen en nu – van hunebedden-aardewerk tot moderne design, lees meer »

Miniaturen workshop voor het basisonderwijs

Voor schoolklassen heeft het Keramisch Museum Goedewaagen een workshop ontwikkeld waarbij de leerlingen een echte Goedewaagen-miniatuur met keramische verven kunnen beschilderen. Daarbij worden ze begeleid door museummedewerkers.

In de één uur durende workshop wordt eerst met allerlei praktijkvoorbeelden getoond hoe een miniatuur gemaakt wordt van ontwerptekening aan de hand van foto’s van historische gebouwen tot 3-D print en vervolgens tot gietmal. Ook het gieten van een miniatuur met behulp van een meerledige mal, het openen van de gietmal en het afwerken van het gietsel worden van nabij gepresenteerd.

De leerlingen kunnen in alle vrijheid een miniatuur beschilderen; geleerd wordt wel hoe de verven zo precies en dun mogelijk kunnen worden opgezet. Na afloop wordt de ook door de leerlingen gesigneerde beschildering professioneel ingebrand op circa 700 graden celcius. De aardewerkfabriek Royal Goedewaagen verzorgt ook het professionele glazuren en de glazuurbrand op bijna 1100 graden Celcius.

De kosten bedragen € 5 per leerling; de begeleidende leerkrachten en ouders hebben een gratis entree. Aanmelding via: mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl.