Vriendenactie 2013

  • Jaarlijkse donatie van minimaal € 20 – gratis museumentree voor donateur met partner en voor het programma van lezingen en rondleidingen in de weekends.
  • Jaarlijkse donatie van minimaal € 100 gratis museumentree voor donateur met partner en voor het programma van lezingen en rondleidingen in de weekends. Plus jaarlijks een bijzonder keramisch cadeau – dit jaar een eerste-keus exemplaar van Goedewaagen’s Drenthe-vaas, ontworpen door Sander Alblas.
  • Adoptie. Omdat de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen in juni 2011 erkend is als een Goed Doel op basis van de ANBI- richtlijnen, is het ook mogelijk om volgens de Geef-wet een fiscaal interessante schenking te doen en zo één van onze museum-projecten voor 2014 te adopteren. U kunt tot 125% van de schenking aftrekken. Geïnteresseerd? Raadpleeg uw fiscalist – wij informeren u graag verder.
jaarpremie-voor-de-vriendenactie-2013

Uw donatie is welkom op Rabobank 36.07.77.090, IBAN: NL33 RABO 0360 777090.

De activiteiten

Als betrekkelijk klein en ongesubsidieerd museum is de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen voor haar inkomsten aangewezen op de revenuen uit entrees, rondleidingen, workshops en daarnaast op schenkingen en legaten door de vrienden van ons museum. U kent het in 1989 gestichte museum inmiddels als een van activiteiten bruisend keramisch centrum dat jaarlijks een groot aantal exposities brengt waaruit ook keer op keer de intensieve research blijkt die door diverse, aan het museum verbonden studiegroepen van keramiekdocumentalisten en geëngageerde verzamelaars wordt aangeleverd. Zo brachten wij in 2012 en 2013 eerst ter herdenking van de stichting op 14 mei 1612 van de Goudse pottenbakkerij – naderhand bekend als de Star – een unieke presentatie van Gouds Groen aardewerk, waarvoor zelfs de bewaard gebleven glazuurrecepten uit 1921 in de praktijk gebracht werden.

De opening van de Goedewaagen-dependance in Nieuw Buinen op 8 oktober 1963 werd vervolgens gevierd met een al evenzo eenmalige, want bijna complete overzichtsexpositie van alle keramische ontwerpen van vormgever-keramist Zweitse Landsheer uit de periode 1952-1960. En zeker zo verrassend is ook de nog tot en met 30 maart 2014 lopende expositie over de plateel-ontwerpen van het Kunstatelier Goedewaagen- Distel vanaf 1923. Nooit eerder waren zoveel verschillende decors te zien.

Door het persoonlijke engagement van met name de verzamelaars Dirk- Jan Nienhuis van de Collectie Meentwijck en Bert-Jan Baas presenteert het museum naast een in kwaliteit steeds maar groeiende collectie sieraardewerk uit de periode van Art Nouveau en Art Déco ook hoogwaardig tegelwerk van de belangrijkste Nederlandse fabrieken.

Status en plannen

De museumstichting opereert geheel zelfstandig van de aardewerk- fabriek Royal Goedewaagen. De expositieruimten en het depot worden van de fabriek gehuurd. Het museum betaalt geen salarissen. In 2010 is met het aantreden van bestuursvoorzitter drs. M. Hendrikse een professionalisering ingezet die er onder andere toe leidde dat de ANBI- status, dossier 79683, verkregen werd. Door de erkenning als Goed Doel kreeg het museum in 2012 en 2013 enkele belangrijke keramiek- schenkingen en legaten.

Mede dankzij de hulp van webmaster Rupan Panchalingam van Webassen is een alom geprezen website opgezet die uitgebreid het expositieprogramma, maar ook de nieuw verworven bruikleencollectie documenteert. De respons in de media op de museumactiviteiten is te volgen in de rubriek Persinformatie.

Maar we willen graag verder en daarvoor hebben wij uw hulp als museumvriend hard nodig. Doel voor 2014 is het namelijk om het navolgende te realiseren.

  • De verouderde vitrines – ooit ontworpen door Aldo van Eyck voor het Groninger Museum – moeten van een energie-zuinige LED-verlichting in plaats van de kostbare halogeenlampen worden voorzien. De vitrines dienen daartoe ook omgebouwd te worden met nieuwe plafonds. Kosten € 3500
  • De gebruikte Audiovisuele apparatuur die sinds 2010 zeven dagen in de week draait, is dringend toe aan vervanging. Kosten € 1000.
  • Gelet op de internationale respons op het museum streven wij naar een Duitse én Engelse versie van de museumsite. Kosten minimaal € 2500 per taal.
  • Voor veel, vooral oudere bezoekers is het ontbreken van een goede bewegwijzering naar het museum in Nieuw Buinen, maar ook Stadskanaal een permanente bron van klachten. Dit kan volgens de richtlijnen van de gemeente Borger-Odoorn alleen verholpen worden met borden van de ANWB. Voor 6 strategisch te plaatsen borden bedragen de kosten € 2800.
  • Het museum heeft in wezen een relatief kleine eigen collectie – streven is het daarom om belangrijke bruiklenen te gaan aankopen en daarmee beantwoorden wij dan ook beter aan de erkenningsnormen van de Nederlandse Museum Vereniging. Voor aankopen en benodigde restauraties is nu nog geen eigen budget beschikbaar.
  • Mocht de Nederlandse Museum Vereniging ons museum de status van erkend museum gaan geven en bezoekers dus gratis entree krijgen met de museumjaarkaart, dan hebben wij ook een nieuwe, eigen kassa en pinverbinding nodig.