Nieuwsarchief 2014

 • Viering 25-jarig jubileum Keramisch Museum Goedewaagen, zaterdag 29 november 2014, 13.30 – 16.30 uur; gratis entree.
  Programma:
  • Rien Wijnsma videofilm, ‘De productie van de miniatuur van Heinekens stoombrouwerij De Hooiberg bij Royal Goedewaagen’
  • Sander Alblas, powerpointlezing over een bezoek aan de Japanse keramiekcentra van Arita en Imari, ‘Een gevoel van thuis komen’ voor de Goedewaagen-ontwerper
  • Bert-Jan Baas, powerpointlezing over het reconstrueren van kunstglazuren van Goedewaagen en de Plateelbakkerij Zuid-Holland uit de periode 1920-1950, ‘Industriële archeologie bij de museumcollectie’
  • Friggo Visser, powerpointlezing over hoogtepunten in 25 jaar keramisch museum, ‘De sporen van een kwajongen in de museumwereld’, lees meer »
 • Rabobank Museumdag, zaterdag 25 oktober 2014, 10-17 uur; rondleidingen van 10.30 uur tot 15.30 uur, steeds beginnend elk halve uur; gratis voor Rabobank-leden op bon, lees meer »
 • Open Bedrijven Dag, zaterdag 1 november 2014, 10-17 uur; rondleidingen van 10.30 uur tot 15.30 uur, steeds beginnend elk halve uur; gratis toegang, lees meer »
 • Open Monumentenweekend: Rondleidingen door museum en fabrieksateliers om 13.30, 14.30 en 15.30 uur; kosten € 4 p.p. voor volwassenen en € 2 p.p. voor jongeren van 6 tot en met 17 jaar, lees meer »
 • Lange tijd was Royal Goede- waagen één van Europa’s grootste producenten van klei- pijpen. Door op zondag 13 april het Nederlands Kampioenschap (Langzaam) Pijproken te huisvesten gaan de nu in Nieuw Buinen gevestigde fabriek en het Keramisch Museum Goede- waagen daarom in zekere zin terug tot hun historische roots. lees meer »
 • Nu eens staat niet onze prachtige Art Nouveau en Art Déco-collectie centraal, nee: in het Nationaal Museum-weekend van zaterdagmiddag 5 en zondagmiddag 6 april worden 10 heel bijzondere objecten belicht die de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen in het afgelopen jaar maakte. Vaak betreft het kunstenaarsdesign voor heel bijzondere gelegenheden. De uitgevoerde opdrachten weerspiegelen in kunsthistorisch perspectief de meer dan 400 jaar oude, ambachtelijke traditie van de 8 fabrieken die in het Goedewaagen-concern zijn opgegaan.Handgedraaide en vaak ook gepersonaliseerde urnen die qua potter’s vakwerk in één lijn liggen met de productie van de Goudse Star van 14 mei 1612. Nieuw ontworpen Oranje-pijpen, ook al een voortvloeisel van eeuwen Goudse kleipijpen. Tegeltableaus zoals bij de Amsterdamse Distel of experimentele tableaus in de lijn van Goedewaagen-Distel. Eigentijdse design zoals gangbaar bij Flora Plateel en natuurlijk heel gezochte miniaturen, een specialisatie van Goedewaagen vanaf januari 1932. lees meer »